21 december 2015 door Reggen

Haagplanten

logoZoals de naam doet vermoeden worden haagplanten in veel gevallen gebruikt voor een haag. Hagen kunnen zijn op diverse manieren toepasbaar bijvoorbeeld als afscheiding van uw tuin, om tuinkamers te creëren of als decor voor een mooie vaste planten border. In de huidige tuinarchitectuur zijn hagen een geliefd object om de tuin een design-achtig en strak uiterlijk te geven. Een haag heeft verschillende doelen; ze geven een gevoel van privacy, het is een ideale broedplaats voor vogels en tot slot kan een haag het klimaat in de tuin verbeteren door wind tegen te gaan.

De meeste haagplanten zijn groen van kleur en zijn er in diverse soorten en maten. Een van de meest verkochte planten zijn de snelgroeiende haagplanten. De naam snelgroeiend zegt het eigenlijk al, binnen korte tijd groeien de planten uit tot een gesloten haag. Dit kan alleen als direct na planten met snoeien en/of scheren begonnen wordt. Helaas zijn snelgroeiende haagplanten gevoeliger zijn voor ziektes en plagen. De meeste haagplanten zijn wintergroen. Kenmerkend voor wintergroene haagplanten is dat ze tijdens de winterperiode ook hun bladeren behouden. Dit zorgt het hele jaar door voor een dichte haag, die vaak als soort schutting om de tuin heen wordt ingezet.haagplanten_buxus-small

Idealiter kunnen hagen het beste laat in de winter gesnoeid worden. In deze periode slapen de planten, produceren ze geen knoppen en is drastisch snoeien mogelijk. Bij groenblijvende planten, in het bijzonder is in het begin van het seizoen snoeien vereist. Omdat ze langzaam groeien is er meer kans dat ze kaal worden of verkleuren als er nieuwe groei begint te vertonen.

#Budgetplant#Haagplanten#Planten